به گزارش ایرنا، ٰ احمد زارعیٰ روز دوشنبه در نشست شورای کشاورزی دزفول افزود: نفوذ ذرات گرد و غبار موجب اختلال در گرده افشانی گیاهان شده و رشد گیاه را مختل کرده است.
وی اظهار داشت:کمبود بارندگی و گرد و غبار شدید موجب تکثیر انواع آفات از جمله کنه در مزارع شده ضمن اینکه در چرخه طبیعی زنبورهای عسل بر اثر نفوذ خاک به گل ها و شکوفه ها اختلال ایجاد کرده است.
مدیر جهاد کشاورزی دزفول افزود:علاوه بر مزارع کشاورزی ، درختان مرکبات دزفول نیز تحت تاثیر این پدیده قرار گرفته و شکوفه درختان دچار آلودگی ناشی از گرد و خاک شده است.
زارعی بیان داشت:از آنجا که دزفول از کانون شکل گیری ریزگردها فاصله دارد، ذرات بسیار ریز این آلودگی وارد هوای منطقه شده و به دلیل وجود کوه های زاگرس ، ماندگاری این آلودگی در هوای دزفول بیشتر است.
وی مدت زمان آلودگی ، شدت و نیز ذرات بسیار ریز ،ناشی از ریزگردها را سه عامل مخرب و تاثیر گذار بر فضای سبز ، مزارع و محصولات کشاورزی منطقه شمال خوزستان عنوان کرد و گفت:واحدهای مرغداری نیز بر اثر نفوذ گرد و غبار دچار خسارت و تلفات شده اند.
زارعی، خواستار توجه بیشتر صندوق بیمه محصولات کشاورزی برای جبران خسارت وارده به کشاورزان این شهرستان شد و گفت:کشاورزان دزفول در سال زراعی جاری بر اثر کمبود بارندگی و بروز پدیده ریز گردها در شرایط بحرانی بسر می برند.
فرماندار ویژه دزفول نیز گفت:به رغم تاثیر سوء ناشی از ریزگردها بر مردم و بخش کشاورزی این شهرستان ، مجموعه استان خوزستان بر این باور است که دزفول از این پدیده خسارت چندانی ندیده است.
ˈحبیب الله آصفیˈ افزود:از آنجا که دزفول با کانون شکل گیری ریزگردها در جنوب خوزستان فاصله دارد، ذرات بسیار ریز این پدیده در حد دو میکروگرم وارد هوای این شهرستان شده و ماندگاری این ذرات در هوای دزفول بیشتر است، به طوریکه تا چند روز پس از برطرف شدن پدیده گرد و غبار در جنوب و مرکز استان خوزستان ، تاثیر این پدیده همچنان در شهرستان دزفول وجود دارد.
وی ، از مسوولان دستگاههای اجرایی شهرستان دزفول از جمله اداره حفاظت محیط زیست ، مرکز تحقیقات کشاورزی ، هواشناسی و سایر دستگاه ها خواست گزارش کارشناسی دقیقی از اثرات سوء ناشی از ریزگردها در تمام بخش ها و زمینه ها ، تهیه نموده تا برای چاره جویی به مسوولان رده بالای کشور ارائه شود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست دزفول نیز در این نشست با بیان اینکه پدیده ریز گردها در هفت سال اخیر استان خوزستان را درگیر کرده گفت:شدت آلودگی ناشی از ریزگردها در شهرستان دزفول در برخی روزها به حدی بالاست که با دستگاههای سنجش آلودگی نیز قابل اندازه گیری نیست.
ˈ فرهاد قلی نژادˈ بیان داشت:طی امسال 11 بار پدیده ریزگردها و گرد و غبار غلیظ با شدت بالا در شهرستان دزفول ثبت شده که عمدتا در یک ماه اخیر بوده است.
وی اظهار داشت:در چهار روز شدت آلودگی ناشی از این پدیده در دزفول از 50 برابر حد مجاز بیشتر بوده و در سه روز نیز این رقم بیش از 60 برابر حد مجاز بوده است.
قلی نژاد گفت: به دلیل وجود کوه های زاگرس، تداوم آلودگی و زمان ماندگاری ذرات آلوده در هوای شهرستان دزفول بیشتر بوده و تاثیر منفی این پدیده به کندی برطرف می شود.
رییس ایستگاه هواشناسی صفی آباد نیز گفت:استان خوزستان در چند سال اخیر با دو پدیده مخرب ، شن باد و ریزگرد مواجه شده که آلودگی ناشی از ریز گردها بسیار بیشتر از شن باد می باشد.
ˈ علی کرمی ˈ افزود:کانون پدیده شن باد اطراف شهر اهواز بوده که ناشی از عدم مالچ پاشی بیابان و تخریب پوشش گیاهی می باشد، و با مالچ پاشی و ایجاد پوشش گیاهی می توان این پدیده را حداقل تا پنج سال آینده کنترل کرد.
وی مقابله با پدیده ریز گردها که کانون اصلی آنها شمال آفریقا و کشور عراق می باشد را غیر ممکن دانست و افزود:در شرایط فعلی بهترین راهکار کنترل خسارت ناشی از ریزگردها می باشد.
کرمی ،میزان بارندگی ثبت شده در شهرستان دزفول از مهرماه تاکنون را 91 میلی متر عنوان کرد و گفت: این میزان در مقایسه با مدت زمان مشابه پارسال که 200 میلی متر بوده بیش از 50 درصد کاهش دارد.
وی همچنین تعداد دفعات بارندگی بالای پنج میلی متر در این مدت در شهرستان دزفول را دو بار بیان کرد و افزود:آخرین بارندگی ثبت شده در شهرستان دزفول چهارم آذرماه می باشد و مدت 80 روز از آخرین بارندگی سپری شده است.
رییس اداره دامپزشکی دزفول نیز در جلسه شورای کشاورزی این شهرستان گزارشی از خسارت وارده به واحدهای مرغداری بر اثر پدیده گرد و غبار ارائه کرد و گفت:شش واحد مرغداری بر اثر گرد و غبار دو هفته اخیر دچار خسارت شده و تلفات داشته اند.
محسن ورجاوند افزود: برخی واحدهای مرغداری دزفول بر اثر گرد و غبار تا 45 درصد دچار خسارت و تلفات طیور شده اند.
رحیم اسلامی زاده مدیر مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول نیز گفت:پدیده ریزگردها بر روی تمام محصولات منطقه شمال خوزستان تاثیر منفی گذاشته و موجب کاهش تولید در واحد سطح خواهد شد.
در نشست شورای کشاورزی شهرستان دزفول گزارشی از وضعیت آب ذخیره شده در پشت سدهای دز و تنظیمی و نیز شبکه آبیاری ناحیه شمال خوزستان ارائه شده و مقرر گردید گزارشی کارشناسی از تاثیر مخرب ریز گردها بر بخش های مختلف کشاورزی ، دامداری ، طیور ، مرغداری ها و سایر بخش های شهرستان دزفول تهیه شود.
سالانه بیش از چهار میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در منطقه شمال استان خوزستان تولید می شود.
بروز پدیده گرد و خاک طی دو هفته اخیر در استان خوزستان باعث مختل شدن زندگی مردم شد ؛ بطوریکه در 12 شهرستان استان خوزستان مدارس مقاطع مختلف در سه روز متوالی پایان هفته گذشته تعطیل شدند.
همچنین این پدیده که در برخی شهرستانهای استان میزان آن 66 برابر حد مجاز بود باعث تعطیلی ادارات دولتی در 12 شهرستان استان در روز چهارشنبه گذشته شد.
0 دیدگاه
دیدگاه خود را بیان کنید