جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق برگزار شد

جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق برگزار شد
جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق در اهواز برگزار شد.

به گزارش شبکه خبری سازمان آب و برق خوزستان، جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق 25 و 26 آبان 1395 در هتل بوستان اهواز با هدف ترویج و توسعه فرهنگ ایده پردازی، خلاقیت، نوآوری، فن آفرینی، شناسایی و تشویق ایده پردازان فن‌آفرین در حوزه صنعت آب و برق، برای اولین بار در کشور توسط دفتر پژوهش های کاربردی سازمان آب و برق خوزستان برگزار شد.

رویکرد نو به عرضه و تقاضا

در این جشنواره معاون آموزش، تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو با ابراز امیدواری برای برگزاری متداوم جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق در سالیان متمادی و همچنین سخنان رهبر انقلاب که به اهمیت احیا و تولید علم اشاره دارند، گفت: برای حمایت از طرف عرضه که همانا حمایت از شرکت های دانش بنیان است در آغاز کار قرار داریم ولی طرف دوم که تقاضا محسوب می شود باید تحریک و بازارسازی شود.

"علی اکبر مهاجری" افزود: برای تحریک و بازارسازی طرف تقاضا می­توان از ابزار "رگولاتوری" برای بازارسازی و جهت­دهی به خریدهای دولت و بخش عمومی و توسعه صادرات استفاده کرد. قدم بعدی ارتقای استانداردهای محصولات و توسعه شبکه های آزمایشگاهی، تحریک وتسهیل تبادل عرضه و تقاضا و حمایت از طرف عرضه، شفافیت اطلاعات و... مدنظر است.

وی بیان کرد: نظام های تامین مالی و سرمایه گذاری پژوهش و فناوری باید حمایت شوند که در نتیجه می توانیم به توسعه تولید و صادرات محصولات دانش بنیان برسیم.

مهاجری سپس به فرصت های پیش رو برای حمایت از پژوهش و فناوری با ایجاد ظرفیت های اختصاصی صنعت آب و برق اشاره کرد و اظهار داشت: برای ایجاد این فرصت ها به تهیه نظام نامه مدیریت و راهبری پژوهش و فناوری وزارت نیرو، طرح های تحقیقاتی و توسعه فناوری مصوب شورای آموزش و پژوهش و فناوری وزارت نیرو، بخشنامه اختصاص یک درصد درآمد به آموزش، پژوهش و فناوری، تشکیل صندوق پژوهش و فناوری صنعت برق و همچنین تفاهم نامه های منعقد شده با وزارت علوم و بنیاد ملی نخبگان نیاز است.

معاون آموزش، تحقیقات و منابع انسانی وزارت نیرو، به تشریح مفاد نظام نامه مدیریت و راهبری پژوهش و فناوری وزارت نیرو پرداخت و گفت: تجهیز صنعت آب و برق به فناوری های برتر و پیشرفته، سیاستگذاری متمرکز و اجرای غیرمتمرکز در فعالیت های پژوهش و فناوری وزارت نیرو، یکپارچه سازی و همسو سازی اولویت های پژوهشی و فناوری وزارت نیرو با سیاست ها و برنامه های ملی در حوزه علم و فناوری از جمله اهداف نظام نامه مدیریت و راهبری پژوهش و فناوری وزارت نیروست.

مهاجری همچنین به ظرفیت های عمومی کشور پرداخت و افزود: در ظرفیت های عمومی کشور به قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی اختراعات، قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، بخشنامه بازارسازی محصولات دانش بنیان تولید داخل به میزان یکصدهزار میلیارد ریال و بخشنامه نظام نامه پیوست فناوری و توسعه توانمندی های داخلی در قراردادهای بین المللی و طرح های مهم ملی توجه می شود.

 تشریح 5 هدف جشنواره

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق به دشواری های پیش رو و امیدواری هایی که برای دستیابی به فناوری های نوین به دست آمده اشاره کرد و گفت: در شرایط امروز کشورمان اگر امید نداشتیم و به آینده خوشبین نبودیم، کاری را که شروع کردیم به نتیجه نمی رسید.

"محمدرضا شمسایی" با تاکید بر اهمیت برگزاری جشنواره هایی نظیر جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق افزود: در درون تشکیلات سازمان آب و برق هم برخی اعتقاد دارند که ممکن است که این سمینارها به نتیجه نرسد. اما از 19 سال پیش که در مجموعه سازمان آب و برق خوزستان بخش تحقیقات را تشکیل دادیم حدود 600 پروژه تحقیقاتی را شروع کردیم و تعدادی را به پایان رساندیم.

وی بیان کرد: وقتی عملکرد 19 سال گذشته را بررسی می کنیم پی می بریم که دستاوردهای تحقیقاتی کم بوده است و عمده نتایج تحقیقاتی در تاقچه ها نگهداری شده است. این یعنی اینکه کار ناقص انجام شده است.

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به تلاش های دفتر پژوهش های کاربردی سازمان آب و برق خوزستان اظهار داشت: در یک سال ونیم گذشته اقدام به آسیب شناسی کرده و به این نتیجه رسیدیم که از بخش تحقیقات ما محصول و فناوری تولید نمی شود و عمده تحقیقات تئوریک است و در حد تحقیقات و پایان نامه باقی می ماند. لذا به این نتیجه رسیدیم که از این پس هر پروژه تحقیقاتی باید خروجی داشته باشد. به همین دلیل جشنواره و کنفرانس مورد نظر را با پنج هدف پایه ریزی کردیم.

شمسایی، آشنایی و آماده سازی مقاطع تحصیلی با دنیای علم و فناوری، ارائه مشکلات بخش آب و برق کشور و ارائه فرصت های پژوهشی را از جمله اهداف جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق اعلام کرد و به دیگر اهداف مورد نظر پرداخت و گفت: ترویج و توسعه فرهنگ ایده پردازی، خلاقیت، نوآوری و فناوری و حمایت هدفمند از نخبگان و استعدادهای درخشان، حمایت مادی و معنوی از فرآیند تبدیل ایده، حمایت از محصولات دانش بنیان و ایجاد زمینه های سهم علم و اقتصاد و درآمد منطقه از دیگر اهداف این جشنواره است.

وی یادآور شد: می دانیم که راه طولانی در پیش داریم ولی آگاه هستم که به هدف نهایی دست پیدا خواهیم کرد. در سفرهایی که به کشور کره داشتم و بخش هایی از فناوری و پایش سیستم های کنترل را مورد بازدید قرار دادیم متوجه شدم که تمام محصولات سخت و نرم افزاری را خودشان تولید کرده اند و این نکته برایم جالب بود که کشوری مثل کره که تا سال 1348 آرزو می کرد خودروی پیکان بسازد، امروزه به نقطه ای رسیده که در سطح دنیا جزو کشورهای پیشرو محسوب می شود.

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان سپس به فناوری های مورد نیاز در حوزه آب، برق و فاضلاب پرداخت و گفت: در حال حاضر بیشترین فناوری های روز دنیا در حوزه های یاد شده است که بسیار متنوع هستند. انرژی های نو و تجدید پذیر، فناوری کاهش تلفات آب و انرژی، فناوری مربوط به شیرین سازی، فناوری هوشمندسازی مرتبط با آب، برق و فاضلاب، فناوری بهره گیری از آب های غیر متعارف، پساب، زهاب، فناوری های نانو و اطلاعات، فناوری های مربوط به انتقال و توزیع آب و برق از جمله فناوری های مورد نیاز ما در صنعت آب و برق است.

تاکید بر شایسته سالاری و به کارگیری مدیران جوان

رئیس پژوهشگاه وزارت نیرو با اشاره به بسترهای قانونی و ایجاد فرصت های جدید در حوزه عرضه و تقاضا و تربیت نیروی انسانی گفت: از جمله اقدام های مفیدی که صورت گرفت، تشکیل مراکز رشد و پارک های علم و فناوری است که می تواند فضای کاری را تسهیل کند. همچنین تشکیل صندوق های پژوهشی و فناوری از جمله اقداماتی است که در حوزه عرضه فناوری در حال انجام است.

"محمد صادق قاضی زاده" افزود: در دوره ای که امید به اشتغال بالا بود شاهد رشد بسیار خوبی در حوزه کیفی مقالات بودیم، اما حالا که در دوره چالش هستیم و نمی توانیم از عرضه حمایت کنیم با مشکلات کیفی هم مواجه هستیم.

وی به نقش تاثیرگذار سازمان آب و برق خوزستان در این زمینه اشاره کرد و افزود: وقتی از سازمان آب و برق خوزستان نام می بریم، از محکم ترین نهادهای تراز اول کشور در صنعت آب و برق سخن گفته می شود. به همین دلیل تلاش ها و ابتکار عمل های سازمان آب و برق خوزستان قابل مثال است.

رئیس پژوهشگاه وزارت نیرو یادآور شد: ما اگر دهه 60 و 70 را در حوزه صنعت به یاد بیاوریم در آن زمان مدیران جوانتر این باور را داشتند که اگر به صنعت گر ایرانی این فرصت داده شود هیچ فاجعه ای رخ نمی دهد. اکنون زمان آن رسیده است که بار دیگر اعتماد داشتن به مدیران جوان و شایسته را طرح ریزی کنیم.

اختصاص بودجه پژوهش

مدیر دفتر پژوهش های کاربردی سازمان آب و برق خوزستان و دبیر جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق با تشکر از کلیه همکاران خود و واحدهایی که دفتر پژوهش ها را یاری رساندند و به برگزاری این جشنواره کمک کردند، به ارائه گزارشی درباره جشنواره و کنفرانس پرداخت و گفت: از زمان تشکیل دبیرخانه 117 مقاله، 103 ایده، 84 نقاشی و 73 پایان نامه از درون و برون خوزستان دریافت شد.

"مهرداد حیدری" از تاکید و حمایت مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان بر ضرورت برخورداری شرکت های مرتبط با سازمان آب و برق خوزستان از بودجه پژوهش، قدردانی کرد.

ایجاد پایگاه ایمن برای نخبگان

قائم مقام وزارت نیرو در پیامی به جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق، ضمن تاکید بر کشف استعدادها گفت: سازمان آب و برق خوزستان از سابقه قابل اعتمادی برخوردار بوده و دارای تفکر است. به همین دلیل انتظار می رفت که چنین جشنواره ای در خوزستان برگزار شود.

در بخشی از پیام "ستار محمودی" آمده است: استان خوزستان یک استان نیرو پرور و دارای خرد و عمل است. به واسطه وجود سازمان آب و برق خوزستان که یک کارفرمای قوی است می توانیم شاهد رشد و شکوفایی باشیم. اکنون برای کشف سرمایه ها و شکار فکرهای نو زمینه لازم فراهم شده است، ولی باید با کمک مراکز دانشگاهی و علمی سرعت عمل پیدا کنیم. باید پایگاه ایمنی را برای نخبگان که سرمایه هستند فراهم کنیم.

با پژوهشگر رفتار دوگانه نشود

رئیس موسسه تحقیقات آب در این جشنواره با تاکید بر اینکه موضوع آب در حال حاضر برای همه مردم اهمیت دارد، گفت: ما در مقوله آب به این موضوع رسیدیم که باید گره هایی را باز کنیم که به آسانی باز نمی شوند، چون دوره بازشدن گره های ساده را پشت سر گذاشته ایم. با همه توجه هایی که به موضوع تحقیقات شده اما تحقیقات آب هنوز جدی گرفته نشده است و من نگران آینده هستم.

"مرتضی افتخاری" افزود: تحقیقات همچون نهالی است که به نگهداری نیاز دارد تا رشد پیدا کند. با توجه به اینکه در تحقیقات، نتیجه از قبل قابل پیش بینی نیست، لذا به خاطر زمان بر بودن آن، نیاز به صبوری و استقامت بیشتر دارد.

وی تاکید کرد: اعتماد به "تحقیق" و "محقق" خیلی مهم است. این در حالی است که گاهی یک پژوهشگر که از خارج از کشور می آید به سادگی با او قرارداد منعقد می شود، ولی با پژوهشگران داخلی رفتار دوگانه ای صورت می گیرد.

حاشیه های جشنواره و کنفرانس

در روز نخست جشنواره و کنفرانس ملی فناوری های نوین در صنعت آب و برق، دو نشست با عنوان ارائه راهکارهای اثربخشی پژوهش های حوزه آب و همچنین بررسی چالش ها و راهکارهای حمایت از توسعه کسب و کار دانش بنیان در صنعت آب و برق برگزار شد.

همچنین در روز نخست جشنواره، کارگاه خلق ایده کسب وکار، رقابت پایان نامه های گروه تحصیلی علوم انسانی برای اخذ حمایت مالی، ارائه مقالات و تور گردشگری اهواز گردی برگزار شد.

 در روز دوم جشنواره برگزاری رقابت ایده های دانشجویی، کارکنان وزارت نیرو و سایر شرکت کنندگان، معرفی فناوری ها توسط نمایندگان تابعه سازمان، رای گیری و جمع بندی کمیته علمی ایده ها، رقابت پایان نامه های گروه تحصیلی فنی مهندسی و مهندسی آب برای اخذ حمایت مالی و سپس ارائه گزارش دبیر علمی کنفرانس، سخنرانی رئیس دانشگاه شهید چمران و استاندار خوزستان در نظر گرفته شد.

گفتنی است در بخش پایان نامه ها و در حوزه علوم انسانی، پایان نامه با عنوان "مقایسه نقش ارتباطات رسانه ای و ارتباطات غیر رسانه ای در فرآیند اطلاع رسانی به مشترکان شبکه آبیاری دز" از شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری شمال خوزستان رتبه اول را کسب کرد.




0 دیدگاه
دیدگاه خود را بیان کنید