عدم پرداخت خسارات سیلاب/ آمادگي كشاورزان براي راه‌اندازي تشكل‌هاي آب‌بران

عدم پرداخت خسارات سیلاب/ آمادگي كشاورزان براي راه‌اندازي تشكل‌هاي آب‌بران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: با توجه به بحث‌های اعتباری و مسئله انتقال آب در استان نباید در بیان نواقص و تبعات طرح‌های 550 هزار هکتاری، بهانه به دست برخی افراد بدهیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با تشریح آخرین وضعیت بخش کشاورزی استان و برنامه‌های در دست اجرا گفت: با توجه به بحث‌های اعتباری و مسئله انتقال آب در استان نباید در بیان نواقص و تبعات طرح‌های 550 هزار هکتاری، بهانه به دست برخی افراد بدهیم.

 کیخسرو چنگلوایی با حضور در تحریریه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه خوزستان، در گفت‌وگو با خبرنگاران این رسانه با بیان اینکه بخش کشاورزی از مهمترین زیربخش‌های اقتصادی کشور است، اظهار کرد: این بخش نقش مهمی در اشتغالزایی، تأمین امنیت غذایی، صادرات غیرنفتی و تولید ناخالص ملی دارد؛ بخش کشاورزی با ایجاد اشتغال مولد دارای پایین‌ترین هزینه ایجاد یک فرصت شغلی در مقایسه با سایر بخش‌ها است و کمترین وابستگی به خارج را دارد.

 توليد گندم به مرز خودكفايي رسيده است

 وی افزود: خوشبختانه در طول سه سال گذشته با برنامه‌ریزی و نظارت‌های فنی و حمایت‌های وزارت جهاد کشاورزی شاهد بهبود عملکرد بخش کشاورزی در کشور هستیم.

 چنگلوايي تصريح كرد: تولیدات بخش کشاورزی ایران در سال زراعی 94 نسبت به سال زراعی 92، 15.5 درصد افزایش یافت؛ یعنی از 97 میلیون تن تولیدات کشاورزی در سال زراعی 92 به 112 میلیون تن تولیدات کشاورزی در سال 94 رسیدیم.

 وي با اشاره به افزایش 129 درصدی خرید گندم در کشور در سال 95 خاطرنشان کرد: خرید گندم در سال 92، 4.8 میلیون تن و در سال 95 حدود 11 میلیون تن بود و اکنون به مرز خودکفایی در تولید گندم رسیده‌ایم.

 چنگلوايي ادامه داد: همچنین تولید شکر در سال زراعی 94، 380 هزار تن نسبت به سال 92 افزایش یافت، به صورتی كه در سال 94 تولید شکر در کشور یک میلیون و 500 هزار تن بود که رکوردی بی‌سابقه در تولید شکر کشور محسوب می‌شود.

 رشد 5.4 درصدی بخش کشاورزی

 وی در خصوص حمایت‌های وزارتخانه از بخش تولید کشاورزی به اعلام به‌موقع و مناسب قیمت‌های خرید تضمینی اشاره و عنوان کرد: این امر از اقدامات خوب وزارت جهاد کشاورزی محسوب می شود و قیمت خرید تضمینی محصولاتی مانند گندم، کلزا و ... در کشور اکنون بیشتر از قیمت جهانی این محصولات است.

 رييس سازمان جهاد كشاورزي خوزستان اظهار كرد: همچنين با تلاش و پیگیری هاي وزارتخانه در جهت کاهش نرخ سود تسهیلات بخش کشاورزی نسبت به سایر بخش‌ها، اکنون نرخ سود تسهیلات بانک کشاورزی 15 درصد است.

 چنگلوايي بيان كرد: سال‌گذشته بیش از 50 رقم اصلاح‌شده بذر و نهال در بخش‌های زراعت و باغبانی معرفی و 2600 میلیارد تومان به منظور خرید ماشین‌آلات در اختیار کشاورزان قرار داده شد.

 وي عنوان كرد: در سال 94 نرخ رشد اکثر بخش‌های کشور منفی یا حداکثر یک درصد بوده در حالی‌ که در همین زمان طبق داده‌های مرکز آمار ایران رشد بخش کشاورزی در سال 5.4 درصد است.

 
4.3 میلیارد دلار تراز تجاری منفی

 چنگلوایی با اشاره به منفی بودن تراز تجاری بخش کشاورزی کشور در سال 92 به میزان 8 میلیارد و 100 میلیون دلار اظهار کرد: تراز تجاری این بخش در سال گذشته 4.3 میلیارد دلار منفی بوده است و ان‌شاءالله در سال آتی تراز تجاری بخش کشاورزی صفر شود.

رييس سازمان جهاد كشاورزي خوزستان گفت: همچنین ارزش تولیدات بخش کشاورزی در کشور از 151 هزار میلیارد تومان در سال 92 به 210 هزار میلیارد تومان در سال 94 افزایش یافت.

 وی با بیان اینکه در حوزه آب کشاورزی 10 میلیارد دلار از محل صندوق توسعه ملی به وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی تخصیص داده شده است، اظهار کرد: از این رقم 5.5 میلیارد دلار به وزارتخانه جهاد کشاورزی اختصاص یافت که 1.5 میلیارد دلار آن برای اجرای طرح 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری به استان خوزستان، 500 میلیون دلار به استان سیستان و بلوچستان و 3.5 میلیارد دلار نیز برای مهار آب‌های مرزی تخصیص داده شد.

چنگلوایی یکی از برنامه‌های مورد پیگیری وزارت جهاد کشاورزی در قالب برنامه ششم توسعه را تولید 200 هزار تن ماهی در قالب پرورش ماهی در قفس دانست و خاطرنشان کرد: عملیات اجرایی و نصب تجهیزات تولید 50 هزار تن ماهی در قفس آغاز شده است.

وي افزود: همچنين در راستای حفظ، احیا و پایداری منابع تولید از سال 92 تا پایان سال گذشته، احداث شبکه‌های فرعی آبیاری در سطح 200 هزار هکتار و اجرای سیستم آبیاری تحت فشار در سطح 270 هزار هکتار انجام شد.

چنگلوايي ادامه داد: اجرای این نوع سیستم آبیاری در این سطح معادل 20 درصد مجموع سطح اراضی مجهز شده به سیستم آبیاری تحت فشار از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی تا سال 92 است.

 وي گفت: در سال جاری نیز 2740 میلیارد تومان جهت اجرای سامانه‌های نوین آبیاری به وزارت جهاد کشاورزی اختصاص یافته که این اعتبارات نسبت به سال 92 رشد 550 درصدی داشته است.

 احیای کشت چغندر پس از 10 سال/ سهم 17.47 درصدی از تولیدات زراعی کشور

 چنگلوايي عنوان کرد: خوشبختانه ميزان تولیدات کشاورزی استان سالانه بیش از 15 میلیون تن در قالب 138 نوع محصول مختلف است. اکنون در استان زعفران و پسته نیز هر چند در سطح محدود و كم کشت می‌شود اما این امر نشانگر ظرفیت توسعه این محصولات در برخی نقاط خوزستان است؛ خوشبختانه خوزستان کماکان در جایگاه اول خرید گندم و کلزا در سطح کشور قرار دارد.

 وي با اشاره به سهم 17.47 درصدی خوزستان از تولیدات زراعی کشور تصریح کرد: از شهریور سال 92 تاکنون مجموع تولیدات کشاورزی استان 16.5 درصد افزایش یافته و از 13.7 میلیون تن در سال 92 به بیش از 15 میلیون تن رسیده است.

 چنگلوايي بيان كرد: همچنین خرید گندم در سال 92، 725 هزار تن بود که در سال جاری این رقم با رشد 93 درصدی به یک میلیون و 396 هزار تن افزایش یافت. در سال 92 پس از 10 سال کشت چغندرقند در خوزستان مجدداً آغاز و امسال 345 هزار تن چغندرقند تولید شد.

 وی با اشاره به تولید 7 میلیون و 600 هزار تن نیشکر در سال 95 و افزایش 41 درصدی تولید این محصول نسبت به سال 92 خاطرنشان کرد: تولید گوشت مرغ از 63 هزار و 900 تن در سال 92 با افزایش 33 درصدی به 84 هزار و 700 تن در سال 95 رسید. همچنین در سال جاری نسبت به سال 92 تولید و استحصال آبزیان 16 درصد افزایش یافته است.

 رشد 43 درصدی صنایع تبدیلی، تکمیلی و فراوری

 رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اظهار کرد: در سال جاری توليد صنایع تبدیلی، تکمیلی و فراوری با 43 درصد رشد نسبت به سال 92 به 926 هزار تن رسید و ضریب مکانیزاسیون که نقش مهمی در عملکرد واحد سطح، کاهش هزینه‌ها و سوخت مصرفی دارد، در سال 92، 0.92 و در سال 95 به 1.13 افزایش یافت.

 چنگلوایی خاطرنشان کرد: در سال 92، 19 هزار و 420 تراکتور در بخش کشاورزی استان وجود داشت که اکنون این رقم به 24 هزار و 500 واحد رسیده است و این امر در راستای بهبود ضریب مکانیزاسیون صورت گرفت. در سال 92 مجموع شبکه‌های فرعی آبیاری و زهکشی در استان 346 هزار و 700 هکتار بود که این رقم با 39 درصد افزایش امسال به 482 هزار هکتار رسید.
آمادگي كشاورزان براي راه‌اندازي تشكل‌هاي آب‌بران

 وي با بیان اینکه برای ما ادعای مصرف 90 درصد آب کشور در بخش کشاورزی قابل پذیرش نیست، گفت: در محاسبه میزان مصارف آب بخش کشاورزي، حجم آبی که در اراضی توسط کشاورزان دریافت می‌شود، باید ملاک عمل باشد. ما پیگیر این موضوع هستیم تا آب را به صورت حجمی دریافت کنیم و اکنون آمادگی تحویل آب به صورت حجمی در سطح 57 هزار هکتار را داریم.

 چنگلوايي اظهار كرد: کشاورزان ما آمادگی دارند تا با راه‌اندازی تشکل‌های آب‌بران مدیریت شبکه‌های آب را به دست بگیرند و آب را به صورت حجمی دریافت کنند؛ اجرای این دو راهکار می‌تواند در افزایش راندمان آب و بهبود و مدیریت مصرف آب کمک كننده باشد.

 رييس سازمان جهاد كشاورزي خوزستان ادامه داد: اکنون سازمان آب و برق خوزستان پیگیر مسئله راه‌اندازی تشکل‌های آب‌بران است. همچنین یکی از وظایف تعاونی‌های تولیدي بخش کشاورزی در استان ایجاد تشکل‌های آب‌بران است.

 وي با اشاره به وجود 30 تعاونی تولید که 185 هزار هکتار اراضی کشاورزی را در استان تحت پوشش خود دارند، اظهار کرد: تا پایان سال جاری 20 تعاونی تولید راه‌اندازي خواهد شد و بخشی از این تعاونی‌ها در حال حاضر آمادگی مدیریت شبکه‌های آبیاری را دارند.
با گذشت بیش از 4 ماه؛ خسارات سیلاب پرداخت نشده است

 
وي با اشاره به سیل فروردین ماه در استان خاطرنشان کرد: این سیلاب منجر به وارد شدن خسارتی به مبلغ 485 میلیارد تومان به بخش کشاورزی خوزستان در حوزه زراعت، باغبانی، دام و طیور، شیلات، تأسیسات زیربنایی و ... به صورت جدی شد. بخشی از این اراضی تحت پوشش صندوق بیمه محصولات کشاورزی کشور بودند که با برآورد خسارت قاعدتاً از طریق این صندوق باید پرداخت‌ها صورت بگیرد.

 

رييس سازمان جهاد كشاورزي خوزستان خاطرنشان كرد: تاکنون هیچ پرداختی از سوی صندوق بیمه محصولات کشاورزی به کشاورزان و بهره‌برداران خسارت‌زده که تحت پوشش بیمه قرار داشتند، صورت نگرفته‌است.

 چنگلوایی افزود: پرداخت غرامت ناشی از سیلاب به کشاورزان به صورت جدی در سطح ملی در حال پیگیری است و با تأمین اعتبارات لازم نیز موافقت شده است. در سنوات گذشته صندوق غرامت در زمان‌هایی که به بخش کشاورزی خساراتی وارد می‌شد به کشاورزان فاقد پوشش بیمه‌ای پرداخت‌هایی صورت می‌گرفت اما این صندوق دیگر فعالیت نمی‌کند.

 وي ادامه داد: طبق قول رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور مقرر شده تا برای کشاورزان فاقد پوشش بیمه‌ای نيز که از سیلاب فروردین ماه امسال دچار خسارت شدند، تمهیداتی انديشيده شود.

 رنسانسی که طرح 550 هزار هکتاری رقم خواهد زد

وی با بیان اینکه اجرای طرح 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری به اشتغالزایی پایدار، تولید محصولات کشاورزی، افزایش ضریب امنیت اجتماعی، افزایش راندمان منابع آبی و ... کمک می‌کند، گفت: باید به این طرح به مثابه فرصتی طلایی که در بخش کشاورزی استان رنسانسی ایجاد می‌کند، نگاه کنیم. شکوفایی صنایع کشاورزی از دیگر تبعات مثبت اجرای اين طرح است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اظهار کرد: بیش از 90 درصد طرح 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری بهبود اراضی قدیم است و بر روي اراضی جدیدی کار نمی‌شود که بخواهیم از بحث زهکشی‌های این طرح هیولا بسازيم. وزارت جهاد کشاورزی و مؤسسه جهاد نصر در قالب اجرای اين طرح بر آن‌دسته از اراضی که از گذشته دارای شبکه‌های اصلی آبیاری و زهکشی بوده‌اند، اقداماتی انجام داده است.

 

تخصیص 480 میلیارد تومان برای ساماندهی و تکمیل زهکش‌ها

 چنگلوایی تصریح کرد: قبول داریم که در حوزه دشت آزادگان و هویزه در زمينه زهکش‌هاي طرح مشکلاتی ايجاد شد و در بازدید آقای میدانی معاون وزیر نیرو از این مناطق بر ساماندهی زهکش‌های مناطق مذکور تأکید شد و در نهایت 480 میلیارد تومان برای تکمیل زهکش‌های فاز يك طرح و ساماندهی زهکش‌های اراضی هویزه و دشت‌آزادگان در نظر گرفته شد.

 وي تصريح كرد: بنابراین مؤسسه جهاد نصر و وزارتخانه رعایت نکات فنی در اقدامات خود در زمان اجرای طرح مذکور را مدنظر دارند اما به علت گستردگی این طرح ممکن است نواقصی مشاهده شود که برای رفع این نواقص لازم است همه ما از اجرای طرح 550 هزار هکتاری حمایت کنیم.

 در بیان نواقص طرح 550 هزار هكتاري بهانه به دست برخی ندهیم
 
چنگلوايي افزود: نباید در این زمینه شاهد صحبت‌هایی باشیم که منجر به تحت شعاع قرار گرفتن فاز دوم طرح 550 هزار هکتاری شود و معتقدم باید نگاه ایجابی جایگزین نگاه سلبی به نواقص و مشکلات این طرح شود.

 وي ادامه داد: از سازمان جهاد کشاورزی و مؤسسه جهاد نصر تا رسانه‌ها و سازمان آب و برق خوزستان و ... همه در رفع این موانع تلاش کنیم تا بهانه‌ای برای دیگران نباشد و نتوانند ماهیت طرح 550 هزار هکتاری را به صورت کلی زیر سؤال ببرند.


0 دیدگاه
دیدگاه خود را بیان کنید