به گزارش ایرنا کیخسرو چنگلوایی در نشست هم اندیشی با اصحاب رسانه در اهواز به مناسبت هفته جهاد کشاورزی (21تا 27خرداد) با بیان اینکه استان خوزستان با 14.5میلیون تن محصولات کشاورزی ، باغی و شیلاتی و تولید 138نوع محصول رتبه نخست را در کشور دارد افزود: هم اکنون تنها حدود هشت درصد مجموع تولیدات استان فراوری می شود.
وی گفت: با وجود آنکه ارزش افزوده محصولات کشاورزی در بخش صنایع تبدیلی و فراوری است ولی بخش خصوصی بنا به دلایلی رغبت چندانی برای ورود به این بخش از خود نشان نمی دهد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی از اصحاب رسانه خواست برای ترغیب و تشویق بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در بخش صنایع تبدیلی استان کمک کنند چون دولت قادر نیست به بخش صنایع تبدیلی و فراوری ورود کند.
این مقام مسئول افزود: استان خوزستان دومین تولیدکننده و نخستین صادرکننده خرما در کشور است ولی در بخش فراوری این محصول ارزشمند مشکل داریم . در استان آذربایجان شرقی که اصلا تولیدکننده خرما نیست چندین کارگاه فراوری خرما راه اندازی شده است.
چنگلوایی افزود: با اجرای طرح کشاورزی 550هزار هکتاری مقام معظم رهبری که 500هزار هکتار آن مختص خوزستان است تولید محصولات کشاورزی در این طرح از 3.5میلیون تن فعلی به 11.5میلیون تن خواهد رسید که هم اکنون یکی از دغدغه های ما نبود صنایع تبدیلی در این طرح است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی خوزستان ادامه داد: با وجود کشت هشت تا 10هزار هکتار محصول گوجه فرنگی در استان ، هنوز چند کارخانه رب گوجه در استان احداث نشده تا در صورت کاهش قیمت محصول و جلوگیری از ضرر و زیان کشاورز ، مازاد محصول را تبدیل به رب گوجه کنیم.
این مقام ارشد بخش کشاورزی خوزستان ، آمادگی سازمان جهادکشاورزی خوزستان را برای فراهم کردن پرداخت تسهیلات ارزان قیمت بانکی (کارمزدهفت درصدی) برای متقاضیان احداث واحدهای تبدیلی و فراوری بخش کشاورزی اعلام کرد.
وی به مشکل کم آبی در حوضه های جراحی ، مارون و زهره اشاره کرد و گفت: در این حوضه ها با محدودیت کشت رو به رو هستیم ولی زیربار ممنوعیت کشت تابستانه نمی رویم چون کشاورزان ما با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد و به مصلحت نیست به کشاورزان که از توان بالای مالی نیز برخوردار نیستند بگوئیم کشت نکنید.
چنگلوایی در ادامه همین مبحث اظهار کرد در سال آبی جاری به برکت بارش های خوب ، بجز مناطقی از جنوب شرق استان هیچگونه محدودیت و ممنوعیت کشت تابستانه نداریم و کشاورزان می توانند 100درصد اراضی خود را زیر کشت محصولات تابستانه ببرند.
وی در پاسخ به یکی از دغدغه های اصحاب رسانه مبنی بر اعلام ممنوعیت کشت برنج در سال جاری بجز استان های مازندران و گیلان از سوی وزارت جهادکشاورزی گفت: امسال به اندازه کافی ذخایر آبی در استان وجود دارد که نمونه آن ذخیره 4.5میلیارد متر مکعب آب در پشت سد کرخه است که عموما با سیلاب 26فروردین ماه امسال آبگیری شده است بنابراین امسال کشت برنج در استان انجام خواهد شد و ممنوعیتی وجود ندارد.
چنگلوایی افزود: معتقدیم نباید یک نسخه واحد برای همه کشور در مورد کشت و کشت نکردن یک محصول صادر شود.
*پرداخت 17هزار میلیارد ریال برای خرید تضمینی گندم مازاد بر نیاز کشاورزان خوزستان
رئیس سازمان جهادکشاورزی خوزستان گفت: تاکنون 17هزار میلیارد ریال بابت خرید یک میلیون 380هزار تن گندم مازاد برنیاز کشاورزان خوزستانی پرداخت شده است.
چنگلوایی با بیان اینکه این میزان خریدگندم مازاد از کشاورزان خوزستانی تاکنون سابقه نداشته است پیش بینی کرد امسال میزان تولید گندم استان به رقم بی سابقه یک میلیون و 750هزار تن برسد.
وی با بیان اینکه حدود 50درصد سطح زیرکشت محصولات کشاورزی خوزستان به گندم اختصاص دارد افزود: خوزستان به لحاظ تولید و خرید گندم مقام نخست را در کشور دارا می باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان افزود: تولید امسال گندم در خوزستان پاسخگوی نیاز 11میلیون نفر را دارد و امید است با برآوردهای وزارت متبوع ، امسال در تولید گندم کشور به مرز خودکفایی و خوداتکایی برسیم و نیازی به واردات این محصول راهبردی که نقش مهمی در امنیت غذایی مردم دارد نباشد.
*تلاش برای تولید محصولات سالم و ارگانیک
رئیس سازمان جهادکشاورزی خوزستان گفت: تلاش و رویکرد مجموعه جهادکشاورزی تولید محصول سالم و ارگانیک است تا بتوان بازار صادراتی نیز داشته باشیم.
وی گفت: زمانی قادر هستیم در بازار جهانی رقابت داشته باشیم که محصول سالم تولید کنیم بنابراین باید روی تولید محصولات سالم و ارگانیک سرمایه گذاری کنیم.
چنگلوایی با اشاره به فروش پارسال 238هزار تن ذرت در قالب بورس گفت: استان خوزستان با 70هزار هکتار کشت ذرت به تنهایی 38درصد این محصول را در کشور تولید می کند.
* خسارت چهار هزار و 800میلیارد ریالی به کشاورزی ناشی از سیل ، تگرک و توفان
رئیس سازمان جهادکشاورزی خوزستان ، میزان خسارات ناشی از سیل امسال ، بارش تگرک و توفان به بخش کشاورزی خوزستان را چهار هزار و 800میلیارد ریال عنوان کرد.
چنگلوایی افزود: حدود 252هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان خسارت دید ، 10هزار هکتار سطح باغ های استان آسیب دید و بیش از چهار هزار راس دام سبک و سنگین در جریان سیل فروردین ماه امسال و توفان اسفند ماه گذشته از بین رفت.
وی تصریح کرد: با وجود پیگیری ها و تلاش های صورت گرفته هنوز هیچ گونه مبلغی بابت خسارات وارده به کشاورزان پرداخت نشده که علت اصلی آن مشکلات مالی دولت است.
چنگوایی افزود: با این حال اراضی خسارت دیده که زیرپوشش صندوق بیمه کشاورزی بوده تا حدودی جبران می شود ولی تاکنون نیز ازسوی صندوق بیمه ، پرداختی صورت نگرفته است.
چنگلوایی با بیان اینکه ضریب نفوذ بیمه کشاورزی در خوزستان حدود 70درصد و دو برابر متوسط کشوری است افزود: باید به سمت همگانی کردن بیمه کشاورزی حرکت کرد تا کشاورزان در زمان بلایای طبیعی کمتر دچار مشکل شوند.
* طرح کشاورزی مقام معظم رهبری بخوبی پیش می رود
رئیس سازمان جهادکشاورزی خوزستان با بیان اینکه طرح 550هزار هکتاری مقام معظم رهبری در استان بخوبی پیش می رود گفت: این طرح در 20شهرستان استان در حال اجراست و با پایان این طرح مجموع تولیدات بخش کشاورزی استان از 14.5میلیون تن فعلی به 23میلیون تن خواهد رسید.
چنگلوایی با پیگیری های به عمل آمده از سوی وزارت متبوع و معاون اول رئیس جمهوری سهمیه آب 207هزار هکتار از اراضی این طرح تخصیص یافته است.
وی گفت: هم اکنون 186هزار هکتار از اراضی این طرح زیرکشت رفته است ضمن آنکه علاوه بر تخصیص اعتبار از صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح ، تامین مالی این طرح هشت هزار میلیارد ریال به صورت فاینانس از سوی کره جنوبی مراحل نهایی را طی می کند.
* آتش زدن بقایای محصولات کشاوری ممنوع
رئیس سازمان جهادکشاورزی خوزستان در بخش پایانی این نشست با اشاره به نقش مخرب آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی(کاه و کلش) و متعاقب آن نابودی تدریجی خاک و کاهش بازدهی گفت: در سال های اخیر از حجم موارد آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی کاسته شده ولی هنوز به صفر نرسیده است.
چنگلوایی با اشاره به اینکه تاکنون تلاش های زیادی برای توقف آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی در استان انجام شده از رسانه ها خواست با انتشار مقالات علمی و تبیین این موضوع ، در توقف این اقدام مخاطره آمیز نقش آفرینی کنند.
رئیس سازمان جهادکشاورزی خوزستان گفت: با تغییر الگوی کشت توسط کشاورزان و سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنایع تبدیلی می توان بر این دو چالش غلبه کرد.
تاریخ و زمان: 00:06 1395/03/25
گروه: اخبار آب و کشاورزی کشور
منبع خبر:
ایرنا خوزستان
تعداد بازدید: 0